Analyse

Jo Nesbø er født og oppvokst i Molde. Han ville egentlig bli fotballspiller, men den drømmen endte brått da han som spiller for Molde Fotballklubb røk begge korsbåndene i knærne. Jo Nesbø er utdannet som siviløkonom og finansanalytiker, han har jobbet som aksjemegler og journalist. Jo Nesbø har også vært låtskriver og vokalist i bandet ?Di Derre?. Men etter å ha hatt et hektisk år med jobb om dagen og spilling om kvelden fikk han nok. Han bestemte seg for å reise til Australia. På vei til Australia tenkte han ut handlingen til sin første bok, ?Flaggermusmannen?.

Nesbø har skrevet 14 bøker. Hans kriminalromaner er av internasjonal anerkjennelse og har blitt oversatt til over 30 språk. Han har også vunnet en rekke priser for bøkene sine. Rødstrupe ble utgitt i 2000 og er Nesbøs fjerde bok.

Rødstrupe handler om politietterforskeren Harry Hole som ved et uhell skyter en amerikansk Secret Service agent under president Clintons Norges-besøk. På grunn av dette uhellet blir han overflyttet til politiets overvåkningstjeneste (POT) for å dysse ned saken. Etter hvert kommer det inn informasjon om at det har blitt smuglet inn en attentatrifle til Norge av typen Märklin. Harry tar opp saken sammen med sin ekspartner, Ellen Gjelten. De finner spor til det nynazistiske miljøet i Norge, tidligere norske frontkjempere (som kjempet på tysk side under andre verdenskrig) og en kontakt med navnet ?Prinsen? som synes å ha forbindelser innenfor deres egne rekker.

Store deler av handlingen foregår under andre verdenskrig. En norsk frontkjemper med navnet Daniel blir skutt og drept i skyttergravene ved Leningrad og en annen norsk soldat forsvinner på mystisk vis. Vi får vite om en soldat som kaller seg for Urias og kjempet på tysk side ved Leningrad. Soldaten blir skadet og havner på militærsykehus i Wien. På sykehuset blir han forelsket i en sykesøster med navnet Helena, denne forelskelsen utvikler seg og de står ovenfor det største og vanskeligste valget de noen gang vil møte i løpet av livet sitt. De bestemmer seg for å reise fra sykehuset.

Harry Hole tilbringer mye av sin tid ved sitt stambord på restaurant Schrøder. Han lever et ensomt liv og drikker i perioder alt for mye alkohol. Harry er ikke akkurat en mann som streber for å komme i god form, men han trener noen ganger på treningssenteret Sats for å holde formen oppe. Det var Ellen som i et svakt øyeblikk klarte å overbevise Harry til å begynne å trene på Sats. Harry synes å trives med det ensomme livet sitt, han har en psykisk utviklingshemmet søster som han besøker med jevne mellomrom ellers så er det Ellen han tilbringer tiden sin sammen med ved å dra på kinoer og lignende. Ellen har brukt mindre tid sammen med Harry etter at hun fikk seg kjæreste. Harry får etter hvert møte Rakel Fauke som også jobber hos POT, hun er datter av Sindre Fauke som er en tidligere frontkjemper og som er en av de som hjelper Harry med informasjon om de tidligere frontkjemperne. Forholdet mellom Harry og Rakel utvikler seg og Harry begynner å få følelser for Rakel. Hun har en sønn med navnet Oleg. Olegs far er fra Russland og var tidligere forlovet med Rakel.

Rødstrupe er en actionfylt bok med masse handling på en gang. Det er raske sceneskifter og man må noen ganger konsentrere seg dypt for å henge med på alt som skjer i handlingen. Boken tar for seg to handlinger, en i vår tid og en under andre verdenskrig. Disse to handlingene knyttes etter hvert sammen mot slutten av boken når det meste blir avklart. Boken holder et jevnt spenningsnivå med en oppbygning mot slutten, spenningen har et veldig høyt klimaks før den brått faller ned og historien avsluttes.

Historien blir fortalt i en tredjepersons synsvinkel og vi skifter mellom å se det fra Harry Hole sitt ståsted og andre sentrale personer i boken. Vi har en slags allvitende synsvinkel og vet både hovedpersonenes tanker og følelser samtidig som vi får se historien fra flere synsvinkler.

Vi hopper stadig frem og tilbake i tid i løpet av historien. Titlene på kapitlene er bestandig dato og sted, dette gjør at vi i alle fall har litt greie på om vi befinner oss under andre verdenskrig eller i vår tid. Et eksempel på et kapittel kan være: ?Oslo, 8. mars 2000?. Historien er på en måte to historier som fortelles parallelt og disse to historiene blir hver for seg fortalt kronologisk.

Boken er delt inn i 10 deler og alle delene har titler som er hentet fra bibelhistorien. Man kan trekke en parallell fra det som skjer i handlingen i delene til de bibelhistoriene delene er oppkalt etter. Noen av delene tar for seg historien om kong David og Batseba, der kong David blir forelsket i den vakre kvinnen Batseba som er gift med en av Davids soldater, Uria. David sender Uria ut i krigen for å sørge for at han blir drept slik at David kan gifte seg med Batseba. I boken så kan vi trekke paralleller til frontkjemperen Daniel som tar kallenavnet Urias, men som blir drept i skyttergravene ved Leningrad. Vi kan også trekke paralleller til forholdet mellom Rakel Fauke og Harry Hole. En av Holes overordnede får følelser for Rakel, men blir nødt til å kvitte seg med Hole. Han bestemmer seg for å sende Hole på spaningsoppdrag i Sverige, mens han sørger for at Rakel blir kalt inn til forhandlinger med russiske myndigheter om saken med sønnen hennes som har en russisk far. Han sørger selvfølgelig også for at han får ansvaret for Rakel i løpet av disse forhandlingene.

Rødstrupe er en veldig spennende kriminalroman, det avsløres ikke før de siste sidene hvem gjerningsmannen er. Som i mange andre gode kriminalromaner blir vi ledet inn på et villspor og tror det er en annen person enn det egentlig er. Boken har veldig mange karakterer og det kan noen ganger bli vanskelig å skille mellom hvem som er hvem. Rødstrupe er en virkelighetsnær roman som tar utgangspunkt i virkelige historiske hendelser. Jo Nesbø har tydeligvis gjort masse research mens han skrev denne boken.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits